Rialda Kadrić – Biografija, Visina, Težina, Godište

Rialda Kadrić – biografija

Osnovni podaci

Rialda Kadrić bila je poznata srpska televizijska i filmska glumica. Njeno udato ime bilo je Šebek. Rialda je rođena 14. juna 1963. godine u Beogradu, a preminula je u 25. januara 2021. godine u Atini. Gluma je bila njeno osnovno obeležje i njena delatnost, ali je i pored toga ona morala da radi kao psihoterapeut. Rialda je svoju popularnost stekla zahvaljujući popularnom filmskom serijalu „Lude godine“. U ovom serijalu Rialda je tumačila lik Marije. Ova devojka je uspela da osvoji čitavu Jugoslaviju i postane simbol ljubavi i lepote. Vrhunac svoje popularnosti Rialda je doživela tokom osamdesetih godina prošlog veka.

Rialda Kadrić – Biografija, Visina, Težina, Godište

Detinjstvo, obrazovanje i prvi koraci

Rialda je svoje detinjstvo provela u svom rodnom gradu. Tamo je odrasla i formirala svoju ličnost. Sa svojim roditeljima živela je skromno i par puta su menjali adresu stanovanja. Do svoje šeste godine Rialda je živela u Ulici proleterskih brigada, a kasnije u Ulici Narodnog fronta. U ovoj ulici Rialda je živela sa svojim roditeljima i sa svojom bakom. Iz te ulice Rialda je krenula ka svetu, tačnije ka Londonu. Ali, o tome ćemo malo kasnije. Rialda je kao devojčica pohađala Osnovnu školu „Isidora Sekulić“. Bila je veoma pametna devojčica i bila je zainteresovana za mnoge oblasti mimo školstva. Bila je deo Dramske sekcije Radio Beograda. Davne 1977. godine snimila je svoj prvi film. Tada je Rialda imala samo trinaest godina. Nakon osnovne škole, upisala je gimnaziju i bila je odličan učenik. Nakon srednje škole, odlučila je da mesec dana ode u Pariz, pre nego što upiše fakultet. Bila je oduševljena Parizom i načinom života u glavnom gradu Francuske. Rialda je bila ubeđena da će tamo ponovo otići i zauvek se preseliti. Ali, život nije uvek ono što mislimo. Nekada čovek ode na sasvim drugu stranu… Rialda je nakon povratka iz Francuske upisala Svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Tokom studija, Rialda je izrazila želju da unapredi svoje znanje iz engleskog jezika. Tako je ona odlučila da poseti London. Taj odlazak je bio samo početak njene uspešne priče u ovoj veleletnoj prestonici.

Glumačka karijera

Kao što smo rekli, Rialda je već u danima detinjstva krenula da se bavi glumom. Njen prvi projekat bio je film „U banji jednog leta“. U ovom filmu Rialda je glumila lik devojčice Cane Janković. Iste godine, 1977. godine, Rialda je dobila priliku da igra u jednom filmu koji je vremenom postao jedan od najboljih Jugoslovenskih filmova. U pitanju je film „Lude godine“. Sam tvorac ovog filma nije ni slutio da će se priča toliko razviti i da će se snimiti čak još devet nastavaka. Ovaj film je zapravo tinejdžerska priča koja opisuje život dvoje mladih koji su zaljubljeni. Glavni akteri filma „Lude godine“ su devojka Marija i mladić Boba. Njih dvoje su „ludo“ zaljubljeni i njih život se samo sastoji od ljubavi i nežnosti. Ipak, njihovi roditelji to ne mogu shvatiti i stalno im stvaraju probleme. Marija je dete visokoobrazovanog i cenjenog lektora Milana Todorovića. Kao takav, Milan je striktno zabranio ovu Marijinu vezu. Bobin otac, Žika Pavlović je vodoinstalater, koji je dosta novca zaradio radeći u Nemačkoj. Milan se u svakom pogledu grozi takvom načinu i stilu života i smatra da je Žika deo primitivnih ljudi koji od kvaliteta imaju samo bogatstvo. Milan i Žika se često sukobljavaju, što dodatno otežava vezu njihove dece. Njihovo rivalstvo je samo naudilo njihovoj deci, ali su oni to kasno shvatili. Marija je zbog trudnoće bila kinjena od strane društva i roditelja. Svi su je odbacivali i niko nije shvatio veličinu njene ljubavi. Ova kontroverzna priča je zapravo bila lekcija svim mladim ljudima. Upravo zbog toga ovaj film je dobio veoma visoke ocene. Kasnije je ovaj film pretvoren u filmski serijal „Žikina Dinastija“. Sva dešavanja su dobila razmeru komedije i glavni akteri su postali Milan i Žika. I ovaj filmski serijal je bio jako popularan, ali nije imao ono što je imao prvi film „Ludih godina“. Rialda je učestvovala u ukupno osam filmskih delova. Svakako, Rialda će biti upamćena i po svom filmskom partneru, Vladimiru Petroviću. Vladimir nije bio profesionalni glumac i on je u ovaj filmski serijal ušao sasvim slučajno. O Rialdinim ulogama ćemo detaljnije u njenoj filmografiji.

Privatan život

Rialda je zvanično počela da živi u Londonu 1986. godine. U početku je radila kao novinarka. Pisala je radio kolumne o Londonu za Radio Beograd. Kasnije, Rialda je radila i kao reporter i kao izveštavač. Tokom 2000. godine odlučila je da prekine da se bavi novinarstvom. Bila je zainteresovana za psihoanalizu i završila je egzistencijalno-fenomenološku terapiju. Godine 2006. Rialda je stekla zvanje psihoterapeuta. Do svoje smrti, Rialda je bila udata i živela je u veoma srećnom braku. Tokom života mnogi su je povezivali sa „Bobom“, tj. sa Vladimirom. Njena izjava da je njen prvi filmski poljubac bio i njen prvi poljubac u životu bila je inspiracija za sve to. Njih dvoje bili su samo prijatelji i kolege i dugo godina nisu bili u kontaktu.

Iznenadna smrt

Čitava Srbija bila je u neverici kada je 25. janura 2021. godine čula da je u prestonici grčke preminula glumica Rialda Kadrić. Poslednje dane svog života je Rialda provodila baš u Atini i njenu smrt niko nije slutio. Kako kažu njeni prijatelji oduvek je bila pozitivna i vedra žena koja je znala sve o životu i koja je volela da živi.

Filmografija

 • 1977.            U banji jednog leta – Cana Janković
 • 1977.            Lude godine – Marija Todorović
 • 1977.            Кućna terapija – Vitina ćerka
 • 1978.            Dvoboj za južnu prugu – mlada partizanka
 • 1980.            Došlo doba da se ljubav proba – Marija Todorović
 • 1981.            Ljubi, ljubi, al’ glavu ne gubi – Marija Todorović
 • 1983.            Кakav deda, takav unuk – Marija Todorović Pavlović
 • 1983.            Idi mi, dođi mi – Marija Todorović Pavlović
 • 1984.            Moljac – medicinska sestra
 • 1984.            Šta se zgodi kad se ljubav rodi – Marija Todorović Pavlović
 • 1985.            Ćao, inspektore – prodavačica Ceca
 • 1985.            Žikina dinastija – Marija Todorović Pavlović
 • 1985.            Lepotica iz Amhersta     
 • 1985.            Šest dana juna      
 • 1986.            Druga Žikina dinastija – Marija Todorović Pavlović
 • 1988.            Suncokreti – Prodavačica
 • 1990.            Čudna noć
 • Datum rođenja: 14. jun 1963.
 • Mesto rođenja: Beograd
 • Prebivalište: London
 • Država: Jugoslavija
 • Zanimanje: Glumica, Psihoterapeut
 • Twitter: https://twitter.com/rialdas
 • Datum smrti: 25. januar 2021.
 • Mesto smrti: Atina

Leave a Reply