Jelena karleusa biografija

JELENA KARLEUŠA

Jelena Karleuša je popularna srpska televizijska ličnost, široj publici najpoznatija kao pevačica koja iza sebe ima bogatu karijeru, ali se pored muzike bavi i aktivizmom. Jelena važi za jednu od najkontroverznijih pojava na domaćoj sceni koja javnost izaziva mnogobrojnim intrigama, davanjem bizarnih izjava, kao i nesvakidašnjim odevanjem što je rezultiralo da dobije nadimak “mala od skandala”, što je i opevala u jednoj svojoj pesmi.

RANI ŽIVOT

Jelena Karleuša je rođena 17. avgusta 1978. godine u Beogradu kao dete Divne, u to vreme poznate radio novinarke, i Dragana – poznatog kriminalističkog inspektora.  Bez obzira na to što je kao mala prisustvovala razvodu svojih roditelja, tokom života nije bila uskraćena za ljubav i pažnju oba roditelja već je “mažena i pažena” i čuvana “kao malo vode na dlanu” kako je i sama isticala u medijima, s obzirom da su Divna i Dragan nakon razvoda nastavili još dugo da žive zajedno.

Jelena je mnogo puta prepričavala svoje detinjstvo i isticala da je bila jako nestašna. Naglašava da je volela da se penje po drveću, a i dan danas joj nije jasno kako je tokom tih silnih vratolomija ostala nepovređena i čitava. Kao mala je imala ambiciju da otvori azil za napuštene pse i mačke i tu se može videti koren njenog bavljenja društvenim aktivizmom koji se kasnije preneo na ozbiljnije sfere.

Pored policijskog posla, njen otac Dragan je i instruktor nautičkih sportova pa je Jelena kao mala učila da skija na vodi i da roni i išla je na mnogobrojne ekspedicije širom Jadrana. 

ŠKOLOVANJE I PRVI PEVAČKI KORACI

Jelena je od malih nogu volela da bude u centru pažnje, pa je otud i logično da odabere neku scensku umetnost kao svoje zanimanje. Često je naglašavala da je još u odbaništu pevala pred drugima, a da je oduševljenost prisutnih uticao na njenu kasniju odluku da se ozbiljnije posveti muzici, odnosno pevanju.

Kanije, tokom boravka u školi je nastavila sa istim aktivnostima, a u školu je pošla pripremljena i zabeležila dobre rezultate (odličan uspeh), a kao jedinu slabu tačku je navodila matematiku. Ne krije da se mnogo puta izvlačila na šarm i harizmu, a da kući nije morala mnogo da uči jer je sve slušala na času. Kako je navela jednom prilikom, ima sjajne intelektualne sposobnosti jer njen koeficijent inteligencije iznosi 153.

Jelena je dosta puta istakla da u školi nije imala mnogo prijatelja jer je sve gledala sa visine i uvek je volela da bude glavna u svemu. 

Nakon osnovne škole, upisuje zemunsku gimnaziju gde je bila član hora, a uporedo je upisala i muzičku školu gde je počela i sa učenjem sviranja flaute.

RANA MUZIČKA KARIJERA

Nakon što je prve korake u profesionalnom muzičkom životu načinila pevajući prateće vokale na mnogim projektima i imitirajući glasove poznatih ličnosti, ostvarila joj se velika želja da svoj prvi honorar zaradi pevajući prateće vokale njenom tadašnjem uzoru – Svetlani Ražnatović Ceci. Nedugo potom, snimila je i svoj prvi album za izdavačku kuću Diskos pod nazivom “Ogledalce”, a zvaničan podatak kaže da je taj album prodat u 100.000 primeraka. Sa tog albuma su se izdvojile pesme poput “Gde smo pogrešili mi”, “Najbolja drugarice”, “Biću tvoja”, “Da mi nisi drag” i tako dalje… Na albumu prvencu je sarađivala sa mnogim značajnim imenima tadašnje estrade kao što su Dragan Brajović Braja i Zoran Tutunović Tutun. Nakon prvog albuma, pesme su joj postale veoma slušane, a Jelena je u stilu velike zvezde još od samog starta privlačila veliku pažnju medija, ali i šire javnosti. Jelena je prvi album snimila dok je još uvek pohađala srednju školu, pa je paralelno sa građenjem pevačke karijere obavljala školske obaveze.

Naredne, 1996. godine, izašao je Jelenin novi album za izdavačku kuću PGP-RTS, a ono što je bilo karakteristično za ovaj album jeste žanrovski zaokret, pa je ovaj album nosio pop-folk prizvuk. Najveći hit sa ovog albuma bila je pesma “Ženite se, momci”. Pored tog hita, našle su se i pesme “Sad znam”, “Moji drugovi”, “Ne mrzi me ni sad”… uprkos tome što je publika odlično prihvatila album, Jelena njime nije bila zadovoljna.

1997. godine javnosti je predstavila novi album “Veštice, vile” koji je izdat za izdavačku kuću “Zam” sa kog se izdvajaju pesme “Antihrist”, “Veštice, vile”, “Cicija”, “Ko ovu dramu režira”…Ono što razlikuje ovaj album od prethodnih jeste njeno koketiranje sa provokativnim fotografijama na omotu.

Naredne, 1998. godine, izdaje album “Žena zmija” sa kog su se izdvojile i numere: “Ne veruj ženama”, “Jelena”, “Kraljica i sluga”, a krajem iste godine snima duet sa Dejanom MIlićevićem “Preživeću”.

1999. godine, Jelena prvi put sarađuje sa Grand produkcijom, a kao plod te saradnje javljaju se pesme “Gili, gili”, “Trauma”, “Zamena za ljubav”… Međutim, u skladu sa svojim burnim temperamentom, Jelena je ubrzo došla u sukob sa vlasnikom Granda – Sašom Popovićem te je prekinula saradnju sa ovom izdavačkom kućom.

DVEHILJADITE

Početak dvehiljaditih godina za Jelenu nije bio baš najprijatniji, doneo joj je crne vesti – da je njen verenik Zoran Davidović Ćanda je ubijen i ta okolnost je uticala na Jelenino povlačenje iz medija na neko vreme. 

Veliki povratak na scenu bio je propraćen albumom “Za svoje godine” iz 2001. godine na kome se nalaze pesme poput “Ludača”, “Pregorela”, “Za tobom hodam”, “Bye, bye”… a koliko je za nju bio značajan ovaj album govori i činjenica da je pobrala ogroman broj nagrada za pevačicu godine, za hit godine itd.

Iste godine, Jelenina karijera je dobila priliku da se prikaže i na inostranom tržištu pa je preko spota “Ludača” došlo do saradnje sa poznatom grčkom izdavačkom kućom Heaven music koja je želela da od Jelene napravi svetsku zvezdu. Kao plod te saradnje desio se i album “Samo za tvoje oči” na kome je tekstove pisala Marina Tucaković, a našla se i jedna pesma na engleskom jeziku. Pesme koje su se izdvojile sa ovog albuma: „Manijak“, „Pazi se“, „Moj dragi“, „Ne, ne, ne“„Love“…

U tom periodu, Jelena započinje karijeru i sa BK sound-om koji je platio 250.000 maraka za njen album, pa se u tom periodu dosta vrtela na televizijskoj stanici BK. U tom periodu dolazi do prekida saradnje sa grčkom izdavačkom kućom “Heaven music” čime Jelenina internacionalna karijera biva prekinuta.

2004. godina je u Jeleninoj karijeri donela određena osveženja, a jedno od njih bio je i nastup na Pesmi Beovizije sa pesmom “Moli me”, međutim završila je na 11. mestu.

2005. godina je donela album “Magija” i to je definitivno najznačajniji album za njenu karijeru jer je veliki broj pesama sa istog doživeo ogroman uspeh i odličan prijem kod publike. Na albumu su se našla pesme “Slatka mala”, “Ide maca oko tebe”, “Nisi u pravu”, kao i duet sa Sašom Matićem “Ne smem da se zaljubim u tebe”. Kako je oduvek bila sklona izazivanju pažnje i intriga, tako je nastavila i u spotu za pesmu “Slatka mala” gde je kroz metafore dala podršku LGBT populaciji.

Iako se pričalo da će 2006. doći do saradnje između Jelene i predsednika Lige Socijal-demokrata Vojvodine, Nenada Čanka, ipak nije došlo iz medijima nepoznatih razloga.

2008. godina je za Jelenu bila prilično produktivna jer je donela album pod nazivom “JK revolutions” koji je bio najavljen godinu dana ranije. Našle su se pesme: “Testament”, “Tihi ubica”, “Ko ti to baje”, “Casino”, “Baš je dobro biti ja”… Sa ovog albuma se izdvojio i spot za pesmu “Tihi ubica” koji je sniman u Karlovačkoj gimnaziji, a po medijima se pričalo da je u njega uloženo 50.000 evra. Album “JK revolutions” je prodat u 200.000 primeraka što je bio novi rekord.

Naredne godine izlazi album „The Diamond Collection“, kolekcija sa 35 najpopularnijih Jeleninih pesama. Na ovom albumu se našala i jedna nova pesma, a to je duet sa Galetom pod nazivom „Mani se“.

Iste godine, Jelena je ušla u rijaliti šou “Veliki brat” gde se zadržala samo 24 časa, a šuška se da je za ovaj “izlet” dobila ogromnu svotu novca. Da ulazak u VB nije bio uzaludan, pokazao je i njen nastup u finalu istog gde je premijerno predstavila pesmu “Insomnia” koja je od tog trenutka postala ogroman hit, kako u zemlji, tako i u regionu.

KONCERT U ARENI

Nakon višegodišnjeg rada na svojoj karijeri, nakon pozamašnog diskografskog iskustva, kao i iskustva sa živim nastupima, Jelena se 2010. godine odlučila na najveći korak u karijeri koji je podrazumevao nastup u velikoj Beogradskoj Areni. Koncert je prošao vrlo dobro, atmosfera je bila paklena, a Jelenin nastup na visokom nivou čemu svedoči i 15-ak hiljada vernih pristalica njenog lika i dela koji su zadovoljni napustili Arenu. Ovaj koncert je bio sniman, što je uslovilo da iste godine izađe i DVD pod naslovom “All about Diva”. Novo ime koje je sama sebi nadenula, sevnulo je u medijima i od tada se pridev Diva vezuje za JK.

DVEHILJADEDESETE 

Januar 2011. je bio dosta značajan za JK. Tog meseca, imala je dve premijere. Prva kod Ognjena Amidžića u emisiji Ami G show gde je premijerno izvela pesmu “Muškarac koji mrzi žene”, a druga 26. januara kada je promovisala pesmu “Šeherezada”. Za obe pesme se ispostavilo da su plagijat, a javnost u Srbiji je tu informaciju dočekala na nož.

2012. za City records izlazi album “Diva” sa kog su se izdvojile pesme “Sodoma i gomora”, “Insomnia”, “Krimi rad”, “So”, “Muškarac koji mrzi žene”… Ovaj album je prodat u 300.000 primeraka čime je Jelena oborila vlastiti rekord, ali i mnoge rekorde izdavačke kuće.

KONCERT NA UŠĆU

Nakon velikog koncerta u Beogradskoj Areni 2010., Jelenini apetiti po pitanju živih nastupa su porasli, pa se tako 2013. godine odlučila na novi profesionalni izazov – koncert na Ušću pod nazivom “Viva la Diva”.

Kao i sve što se tiče JK, i ovaj koncert nije bio pošteđen od mnogobrojnih intriga. Naime, u mnogim medijima se pojavila informacija da je na ovaj koncert došlo oko 10.000 fanova, dok je Jelena to demantovala i dala novu informaciju – da  ih je bilo 40.000! Takođe, šuškalo se i da su karte bile besplatno deljene što je dovelo do nove pompe u medijima. Jelena je na ovom koncertu imala dosta problema, kako tehničkih, tako i zdravstvenih, a to je navelo medije da počnu sa špekulacijama da joj se slošilo upravo zbog toga što je imala malu posetu. Ovi natpisi u medijima su Jelenu duboko pogodili, te je rešila da tuži sve one koji su njen koncert pominjali u kontekstu sa rečju “neuspeh”. Nakon ovog koncerta, Jelena se povukla iz medija, ali je ostala u kontaktu sa fanovima preko društvenih mreža.

INTRIGE I SVAĐE

Da nadimak “mala od skandala” nije slučajan, govore i mnogi podaci o Jeleninim sukobima sa velikim brojem kolega i koleginica. O svađi sa Svetlanom Ražnatović Cecom, kojoj je nekada pevala prateće vokale, pričalo se godinama. Da nije reč o špekulaciji potvrdili su i mnogobrojni sporovi na sudu između dve zaraćene strane. Sukob između dve zvezde je nastao još u vreme dok je Cecin suprug, kontroverzni Željko Ražnatović Arkan bio živ, a sve to zbog izjave da su “sve žene koje su pevačice, donekle i kurve” što je uznemirilo komandanta Srpske dobrovoljačke garde pa je napao Jelenu u emisiji “Minimaksovizija” kod popularnog Minimaksa. Nakon toga, Jelena je često napadala Cecu da lobira u medijima da se Jelenin lik blati na šta je Svetlana odgovorila tužbom u kojoj je izrečeno da mora da plati 2000 evra za uvrede. Međutim, ova tužba je poništena. Ovaj sukob nije dobio epilog i traja do današnjeg dana, kako na sudu, tako i na društvenim mrežama.

Takođe, Jelena se dugo svađala i sa voditeljkom Jelenom Bačić Alimpić, Dijanom Janković, Ivanom Stanković, Darom Bubamarom, kao i sa svojim dugogodišnjim stilistom Sašom Vidićem i voditeljem Ivanom Ivanovićem koji ju je često “prozivao” u svojim emisijama…

PRIVATNOST

U Jeleninom životu se na svim poljima mogu naći kontroverze, pa tako i na ljubavnom planu… Tokom karijere je bila dovođena u vezu sa mnogim kontroverznim muškarcima, a jedan od takvih bio je i Zoran Davidović Ćanda koji je ubijen 2000. godine. Jelena mu je posvetila pesmu “Balada za Zorana”.

Četiri godine kasnije, udala se za Bojana Karića od koga se razvela nakon tri meseca, a o razlozima se i dan danas nagađa. Nakon razvoda, bila je u vezi sa biznismenom Vladanom Marićem, da bi se tek 2007. napokon skrasila kada je upoznala Duška Tošića, fudbalera sa kojim se venčala 2008. godine i dobila dvoje dece: Atinu i Niku.

KARLEUŠA DANAS

Od samog početka karijere, pa do danas, Jelenu ne prestaju da prate skandali i intrige pa je tako u januaru 2019. godine na stranicama mnogih portpala osvanula fotografija nage Jelene Karleuše koja masturbira, a da stvar dobije na intrigantnosti, pretpostavlja se da ih je slala fudbaleru Ognjenu Vranješu. Jelena se branila da je reč o fotomontaži i najavila tužbu protiv medija koji su je objavili.

Tokom 2019. Jelena je ostala i bez majke Divne za koju je bila prilično vezana. Divna Karleuša se borila dugo godina sa opakom bolešću, a porodica je tu vest krila da bi je zaštitili od medija.

Leave a Reply