Biljana Vraneš – Biografija, Visina, Težina, Godište

Biljana Vraneš – Biografija, Visina, Težina, Godište

Biljana Vraneš- Odrastanje na selu

     Biljana Vraneš je rođena 1968.godine u Beogradu. Iako rođena u glavnom gradu, Biljana je više volela da detinjstvo i slobodno vreme provodi na selu, kod baka i deka. Tamo je volela da uživa u prirodi i posmatra nebo i oblake. Zanimljivo joj je bilo da sluša zemljoradnike kako komentarišu način na koji vremenske prilike utiču na useve i bilo joj je zanimljivo njihovo tumačenje i prognoze kakvo će vreme biti na osnovu nekih pokazatelja iz same prirode.

Biljana Vraneš – Biografija, Visina, Težina, Godište

Biljana Vraneš- Školovan meteorolog

     Biljana je u Beogradu završila osnovnu školu, a nedugo zatim i srednju Elektrotehničku školu “Nikola Tesla”. Želela je da postane inženjer, jer je jako volela fiziku i matematiku, ali joj je drugarstvo sa devojkom koja je išla u srednju Hidrometeorološku školu probudilo želju iz detinjstva da postane meteorolog, pa je ona, ipak upisala Prirodno- matematički fakultet, smer za meteorologiju i postala diplomirani meteorolog.

Biljana Vraneš- Karijera na televiziji

     Kao jako mlada, sa svega 22 godine, Biljana se zaposlila na tada popularnom Trećem kanalu. Biljana je bila toliko svestrana i profesionalno pristupala svom poslu, da je ostala na Trećem kanalu, sve dok nije prestao sa radom. Međutim, kako je RTS preuzeo Treći kanal, ona je dobila emisiju “Jutarnji program“. Ona je bila urednik i voditelj ove emisije, sve dok RTS nije u „Dnevnik“ uveo deo posvećen vremenskoj prognozi, gde je ona dobila mesto za koje je ustvari i školovana i priliku da radi ono najviše voli.

     Skoro dve decenije pleni svojim izgledom, šarmom i stručnošću i gotovo da nema osobe u Srbiji, koja gledajući Dnevnik i čekajući vremensku prognozu ne pomisli na Biljanu Vraneš. Čuveni Kamenko Katić je jednom prilikom rekao da je ona njegova naslednica i da je jako ceni. Ipak, ona smatra da je to jako ozbiljan i odgovoran posao i da bi sve televizije trebalo da imaju diplomirane meteorologe, koji bi se bavili pitanjima vremenske prognoze na stručan način.

Biljana Vraneš- Umetnik u duši

     Dok je još bila dete, Biljana je išla na dramske sekcije i glumila u dečijim predstavama. Takođe, veoma je volela da recituje, bila čak izvrstan recitator, a veoma često je pisala stihove. Od malena je pokazivala dar za umetnost, ali je gledanje oblaka ipak umesto u umetnost odnelo u prognozere vremenskih (ne)prilika. Volela je i poštovala umetnost, ali su je ipak za ceo život kupile prirodne nauke, jer je za nju nebo i veme nešto magično. Iako je svesna toga koliko se turbulencija dešava u vazduhu i prirodi, smatra da je to samo odgovor prirode na čovekovo ponašanje.

Biljana Vraneš-  Kućna meteorološka stanice

     BIljana je na poklon dobila mini meteorološku stanicu, pomoću koje, ova zaljubljenica u vremenske prilike i kući prati kretanja na nebu.

      Svoju meteorološku stanicu je dobila od supruga i ona meri promenu pritiska, kao i vreme u Biljaninoj ulici. Kada se probudi, prvo se posveti tome da pogleda vreme na njoj.

     Ono što bi takođe volela da poseduje, jeste stanica koju je posetila u Majamiju, koja prati uragane, koji su njoj posebno zanimljivi zato što su nepredvidivi i jako brzo i neočekivano menjaju svoje kretanje.

     Ta meteorološka stanica je na nju ostavila poseban utisak. Fascinirali su je kako savremeni aparati i oprema kojom se tamo raspolaže, tako i obrazovan i stručan kadar, koji je tamo zaposlen. Kaže da je u Americi normalno da svaka kuća ima svoju meteorološku stanicu, jer su veoma nestabilni vremenski uslovi.

Biljana Vraneš- Brak sa Borisom

     Biljana je skoro ceo život zaljubljena u jednog čoveka. Naime, ona je svog supruga upoznala dok je još išla u srednju školu i za njega se i udala. Išli su u istu školu, pa su se upoznali u školskom klubu. On je pilot i instruktor letenja, kapetan, zaljubljenik u nebo i letenje. Imaju dva sina: Marka i Dušana.

     Inače, Borisu su i deda i otac bili piloti, pa je on puno vremena provodio na aedromu. Pomagao im je sve što je trebalo, samo da ostane tu i dopuste mu da i on leti i bude pilot. Pošto je ova porodica izrodila toliko pilota, i tradicionalno su muškarci sa muževljeve strane piloti, i njen sin želi da nastavi očevim stopama i postane uspešan pilot.

Biljana Vraneš- Domaćica koja vozi avion

     Biljana je pored svega, jako dobra domaćica i majka. Naime, ona uživa da kuva i jednostavno voli da sprema specijalitete u kuhinji. Trudi se da na njenom stolu, naročito u njenom tanjiru bude što više salata od voća i povrća, kako bi uspela da zadrži svoju zgodnu figuru. Pored toga, njena velika ljubav jeste letenje. Naime, muž ju je naučio da upravlja avionom, kako danju, tako i noću. Zbog dobrih vremenskih prilika najviše voli proleće, ali leto koristi da se opusti na moru.

Biljana Vraneš- Porodica i harmonija

     Biljana je srećno udata žena i ponosna majka. Ističe da je posebno ponosna na svoje sinove i to što su oni izrasli u jake i kvalitetne ljude, to što poštuju i cene prave vrednosti, kao i ona, koja u prvi plan stavlja iskrenost i humanost pre svega. Inače, smatra da je njen muž njena najveća podrška i snaga. Njena deca su, po njenim rečima, izvanredni matematičari i logičari. Oni svo svoje slobodno vreme gledaju da iskoriste na putovanja. Obišli su puno zemalja, ali ona ističe da je na nju naročit utisak ostavilo nekoliko zemalja: Kanada, Dubai, Amerika. Iako je svi pitaju za prognozu, ona tvrdi da je sve lepo i toplo, kada vlada toplina i harmonija u srcima i porodicama ljudi, kao što vlada u njenom domu. Iako je popustljiva majka, ipak su joj sinovi lepo vaspitani, jer je njen muž strožiji, ali se oni međusobno dopunjuju, jer kako kaže to su, pak naučili i od njenih i od suprugovih roditelja, jer su i jedni i drugi u brakovima preko pola veka.

     Svima poručuje da se vole, da se trude da imaju razumevanja jedno za drugo i da svaki problem može da se reši kada su ljudi razumni i spremni na razgovor i kompromis. Mi im želimo puno uspeha i sreće, iako su oni svoju sreću izgradili sami na kvalitetnim osnovama.

  • Ime i Prezime: Biljana Vraneš
  • Datum i mesto rođenja: 1968. godine, Beograd
  • Godina: 51
  • Zanimanje: Voditeljka

Leave a Reply