Aleksandar Aca Sofronijević – Biografija, Visina, Težina, Godište

Aleksandar Aca Sofronijević – Biografija, Visina, Težina, Godište

Aleksandar Aca Sofronijević je jedan od poznatijih harmonikaša mlađe generacije u Srbiji. Rođen je 19. novembra 1983. godine u Kraljevu gde je završio osnovnu i srednju muzičku školu. Šira publika ga zna po njegovom orkestru “Orkestru Ace Sofronijevića” koji je česta pratnja mnogim eminetnim estradnim imenima, a takođe je i muzička podrška produkciji Grand i njenim emisijama “Narod pita”, “Nikad nije kasno”… 

Harmonika, ljubav na prvi pogled

Aca je rođen u Kraljevu gde je odrastao i do prelaska u Beograd živeo sa svojom porodicom (ocem, majkom i sestrom). Njegova opčinjenost harmonikom seže do sredine osamdesetih godina dvadesetog veka kada je mali Aca sa porodicom otišao u posetu na selo gde se prvi put susreo sa instrumentom koji će mu, ispostaviće se, odrediti sudbinu. Tada je, kako se navodi, bio opčinjen izgledom instrumenta i želeo da ga ponese sa sobom, što mu je uz plač i pošlo za rukom, a dalje je sve istorija.

Aleksandar je odrastao u porodici koja je volela muziku, ali se njome niko nije bavio profesionalno. Takoreći “crna ovca” u familiji bio je upravo Aleksandar koji se u ranom periodu života ozbiljno posvetio vežbanju instrumenta što je navelo njegove roditelje da mu plate privatne časove. Strast koja se rodila onog momenta kada je prvi put ugledao ovaj instrument se vremenom razvijala i postajala sve jača – što je dovelo do izuzetne posvećenosti i discipline u vežbanju svog instrumenta. Da mu je harmonika bila najvažnija stvar na svetu, govori i činjenica da je zbog napredovanja na instrumentu zapostavljao igranje sa drugarima, ekskurzije sa školom, izlaske i sl.

Prvi učitelj harmonike Aca Petrović, inače nastavnik flaute u Kraljevu, odmah je prepoznao talenat koji se krio u malom Aleksandru, pa ga je 1993. godine poslao na takmičenje “Prva harmonika Srbije” gde je zauzeo prvo mesto što je bio veliki podstrek za još veću posvećenost instrumentu.

Da ne želi da odustane od svojih afiniteta, pokazo je i sedam godina kasnije, kada pobeđuje na juniorskom takmičenju harmonikaša u Sokobanji gde biva primećen.

Aleksandar Aca Sofronijević

Obrazovanje

Osnovno i srednje obrazovanje, Aleksandar je stekao u rodnom Kraljevu gde je pokazao zavidne rezultate po pitanju instrumenta za koji se opredelio. Nakon toga, kao logičan nastavak puta započetog u detinjstvu, opredeljuje se za Muzičku akademiju u Kragujevcu koju je uspešno završio.

Prvi koraci u profesionalizmu

Iako je od malih nogu bio zaljubljen u harmoniku, u prvom bendu čiji je bio član nije svirao matični instrument. Naprotiv, svirao je klavijaturu. Prvi bend se zvao “Prestiž” i često je nastupao u Kraljevu i okolini. Priča vezana za taj bend se lepo razvijala, došli su lokalna prepoznatljivost, prvi honorari, obožavatelji… međutim, Aca je ipak uvideo da to nije ono što njega inspiriše kao umetnika, da ipak ne želi da bude klupski muzičar, pa je izašao iz benda i nastavio da radi na svom talentu nezavisno.

Nakon napuštanja prvog benda, stigle su i nove ponude pa je tako, na zaprepašćenje mnogih Kraljevčana, poznati lokalni harmonikaš Vlada Panović pozvao mladog Acu da svira sa njim, a ukazanu čast je uspeo da opravda.

Tokom studija, dolazi na ideju da sa prijateljima sa fakulteta napravi orkestar koji bi na televiziji Kraljevo promovisao mlade pevače, što se ispotavilo kao dobar potez jer mu su upravo tu otvorila mnoga vrata, između ostalog i mnogobrojni nastupi koje su posećivale značajne estradne ličnosti od kojih se posebno izdvajaju Saša Popović i Žika Jakšić. Jednom prilikom, tokom svirke u Kragujevcu, Acu je spazio Saša Popović, prvi čovek produkcije “Grand” i ponudio mu da bude muzičar u toj produkciji, ali da svira na plejbek što je Aca odbio. Odluku je promenio nekoliko godina kasnije kada se sa produkcijom dogovorio oko uslova, a jedan od najvažnijih bio je onaj koji je podrazumevao sviranje uživo. 

Orkestar

Nakon što je pristao da radi za produkciju Grand, okupio je orkestar i nazvao ga svojim imenom – “Orkestar Ace Sofronijevića” koji je ubrzo postao glavna muzička pratnja u mnogim emisijama poput “Narod pita”, “Nikad nije kasno”. U Acinom orkestru su mahom njegovi prijatelji iz Kraljeva ili sa akademije iz Kragujevca. Kako Aca ističe, politika benda je prosta – svako ko je u njemu mora tu biti zbog muzike koja je prioritetna u odnosu na ono materijalno ( novac), što će doći vremenom.

Prvi veliki koncert koji je radio sa orkestrom bio je koncert Ane Bekute 2011. godine u Sava centru, nakon kog su se otvarila mnoga vrata. Da je odabrao prave ljude za orkestar, ubrzo se pokazalo kao tačno pa su tako krenuli mnogobrojni nastupi sa najvećim imenima domaće estrade od kojih se izdvajaju Ceca, Lepa Brena, Aca Lukas, Marija Šerifović, Tozovac, Željko Joksimović, Šaban Šaulić, Lepa Lukić itd…

Privatnost

Aca danas živi u Beogradu u koji se doselio iz rodnog Kraljeva kako bi se posvetio građenju muzičke karijere. O svom privatnom životu ne voli puno da priča, pa je tako i “nezanimljiv” žutoj štampi. Kako sam ističe, od poslovnih obaveza i planova nema vremena da se posveti privatnom životu, a i breme koje sa sobom nosi njegov životni poziv mu ne dozvoljava da se posveti vezi ili braku. Uprkos navedenom, mediji su ga dovodili u vezu sa voditeljkom Sanjom Kužetom sa kojom je radio u produkciji Grand, što je on demantovao. 

Kada ne radi, Aleksandar uživa u vožnji bicikla, a ljubav prema tom sportu gaji još odmalena i rado sa prijateljima prelazi hiljade kilometara na ovom prevoznom sredstvu. 

Kako mu je do sada karijera išla uzlaznom putanjom, Aleksandar planira da se tako i nastavi. Ima spremne planove za budućnost, puno radi i ne sumnja u rezultate koji će doći kao posledica navedenih stvari.

  • Ime i Prezime: Aleksandar Sofronijević
  • Datum i mesto rođenja: 1983.godine, Kraljevo, Srbija
  • Godina: 36
  • Zanimanje: muzičar, harmonikaš

Leave a Reply